Kam pôjdu peniaze, rozhodnú občania

19.10.2010 Prešov

Občianska voľba Pivovaru Šariš pozná projekty, ktoré sa uchádzajú o hlasy verejnosti.
Ste na ťahu! Takýto odkaz posúva občanom Rada reprezentantov programu Občianska voľba Pivovaru Šariš, pretože do verejného hlasovania posunula 11 projektov. Tie, ktorým dajú občania zelenú svojím hlasovaním, získajú grant v celkovej výške takmer 16 600 eur.
Naplniť cieľ grantového programu Občianska voľba Pivovaru Šariš mohli všetky mimovládne organizácie z okresov Prešov, Vranov nad Topľou a Sabinov, ak ponúkli projekt zameraný na zlepšenie zdravotnej starostlivosti a sociálnych služieb, kultúrneho a spoločenského života, vzdelávania, športu alebo ochrany životného prostredia. Svoje projekty organizácie prihlasovali od 1. júla do 24. septembra. Aj tento rok časť prihlásených projektov, z rozhodnutia Rady reprezentantov postúpilo do hlasovania verejnosti. Jednotlivé projekty budú postupne predstavované v denníku Prešovský Korzár v termínoch 20. , 22. , 27. a 29. októbra, a 3. a 5. novembra. Tie, ktoré sami občania považujú za zmysluplné a dôležité pre svoj región, môžu označiť na hlasovacom kupóne a zaslať do 20. novembra 2010 do Komunitnej nadácie Veľký Šariš, Nám. Sv. Jakuba č.26, 082 21 Veľký Šariš. Kupóny budú uverejnené v rovnakom denníku 5. a 10. novembra. Výsledky hlasovania budú známe v decembri.
Radu reprezentantov tvoria predstavitelia dôležitých inštitúcií v mestách Prešov, Veľký Šariš a zástupca spoločnosti Pivovary Topvar, a.s. „Sme radi, ak môžeme vytvárať lepšie podmienky na život v regióne. V projekte Občianska voľba sa nám to darí už niekoľko rokov. Podpora komunít je tiež dôležitou súčasťou nášho programu udržateľného rozvoja, “ hovorí Zuzana Lošáková, hovorkyňa spoločnosti Pivovary Topvar, a.s..
Do verejného hlasovania postupujú nasledovné projekty:

Číslo projektu / Žiadateľ / Názov projektu / Požadovaná suma v eurách
1. Občianske združenie Nový film Šanca pre filmárske talenty Šariša 2 530,00
2. Občianske združenie KNIHOBRÁNA Zachovajme svojrázne šarišské nárečie 4 613,00
3. Občianske združenie KAMENNÁ VEŽA Záchranné murovacie práce na NKP hrade Kamenica - II.etapa 3 960,08
4. Občianske združenie Soľnobanský čipkársky cech Medzinárodný festival paličkovanej čipky 2011 2 396,00
5. Občianske združenie Občiansky klub Veľký Šariš Čapované múdrosti so Šarišskými Gavaľirami 3 580,00
6. Občianske združenie Živá Zem ŠARIŠSKÁ EKOLÓGIA 1 532,00
7. Občianske združenie Slovenský kosecký spolok Kosci Slovenska v nár.prírod.rezervácii zachraňujú ďatelinu šarišskú a ostatné vzácne rastliny 2 995,00
8. Nezisková organizácia WYFALU - nová Dedina Detský park pri Ľutinke v Pečovskej Novej Vsi 2 500,00
9. Občianske združenie Športový klub ESOFIA Prešov Výstavba zóny pre bikrosárov v športovom areáli ESOFIA 3 100,00
10. Občianske združenie Olympijský klub regiónu Prešov Plážová hádzaná 2011 2 900,00
11. Občianske združenie Stará škola Kanaš Športové ihrisko pre všetkých 4 980,00

Grantový program Občianska voľba Pivovaru Šariš sa koná v úzkej spolupráci s Komunitnou nadáciou Veľký Šariš už od roku 2004. V rámci programu bolo doposiaľ prerozdelených
140 362,47 €. (4 228 560 Sk) a podporených 49 projektov.

Trvalo udržateľný rozvoj – Desať priorít, jedna budúcnosť.

Skupina SABMiller sa dlhodobo zameriava na desať kľúčových oblastí udržateľného rozvoja. Spoločnosť Pivovary Topvar, člen skupiny SABMiller na Slovensku, sa v rámci konceptu udržateľného rastu sústreďuje na 3 z nich:
1. Potreba zabrániť nadmernej a nezodpovednej spotrebe alkoholu
2. Potreba priniesť benefity komunitám v oblastiach nášho pôsobenia
3. Potreba redukovať spotrebu energií

Celosvetovo medzi 10 kľúčových priorít skupiny ešte patria potreba recyklácie, potreba fungovať tak, aby sa vytváral nulový odpad, potreba variť viac piva s použitím menšieho množstva vody, potreba mať partnerov, ktorí rešpektujú vlastné hodnoty spoločnosti SABMiller a záväzky smerom k udržateľnému rozvoju, potreba rešpektovať ľudské práva, potreba redukovať vplyv HIV a AIDS tam, kde to môžeme ovplyvniť a potreba byť transparentní pri informovaní o pokroku v týchto oblastiach.

xxx

Akciová spoločnosť Pivovary Topvar je členom jednej z najväčších pivovarníckych spoločností na svete SABMiller. Do portfólia spoločnosti patria slovenské značky Šariš, Topvar, Smädný mních
a české značky Pilsner Urquell, Velkopopovický Kozel, Gambrinus a Birell.
 

Vyberte región

mark